Belang, belanghebbende en relativiteit in bestuursrecht en privaatrecht: eenheid en verschil, in het bijzonder bij milieubelangen
Fulltext:
mmubn000001_538553537.pdf
Size:
12.68Mb
Format:
PDF
Description:
publisher's version
Disclaimer:
In case you object to the disclosure of your thesis, you can contact
repository@ubn.ru.nl
Publication year
2011Author(s)
Publisher
Den Haag : Boom Juridische Uitgevers
ISBN
9789089743985
Number of pages
253 p.
Annotation
Radboud Universiteit Nijmegen, 27 januari 2011
Promotores : Kortmann, S.C.J.J., Backes, Ch. W.
Publication type
Dissertation

Display more detailsDisplay less details
Organization
Onderzoekcentrum Onderneming & Recht (OO&R)
Languages used
Dutch (dut)
Subject
Business Law (Commercial Law); Onderneming en Algemeen VermogensrechtAbstract
Als een burger in het bestuursrecht toegang wil krijgen tot de rechter geldt daarvoor een aantal criteria. Deze zijn ook te vinden in het privaatrecht, maar daar gaat het vooral om de inhoudelijke beoordeling van vorderingen. Als betrokkene geen persoonlijk belang heeft leidt dat in het bestuursrecht tot niet-ontvankelijkheid. In het privaatrecht kan dat reden zijn voor afwijzing van de vordering. Dat blijkt uit rechtsvergelijkend onderzoek van mr. Lidy Wiggers-Rust.
In het privaatrecht wordt bij de beoordeling van vorderingen tot schadevergoeding sinds het begin van de twintigste eeuw gewerkt met het relativiteitsvereiste. Dat is bedoeld om aansprakelijkheid te beperken. De regering wil het relativiteitsvereiste - na experimentele opname dit jaar in de Crisis- en herstelwet - nu ook opnemen in het bestuursprocesrecht. Daar zou dat betekenen dat - ook al wordt iemand door een overheidsbesluit (bijvoorbeeld tot CO2-opslag in de grond) rechtstreeks in zijn belang geraakt - die persoon zich niet meer kan beroepen op de ongeldigheid van dat besluit op grond van rechtsregels of beginselen die wel zijn geschonden maar niet strekken tot bescherming van zijn belangen.
Wiggers-Rust plaatst vraagtekens bij de toereikendheid van de motieven die de overheid daarvoor aanvoert. Ook is het de vraag of deze aanpassing niet wringt met Europees en internationaal recht, zeker als het gaat om milieubescherming. Daarbij kan het voor zowel de bestuursrechter als partijen een grote extra belasting vormen. Het relativiteitsvereiste is ook niet nodig voor de oplossing van geconstateerde problemen, meent Lidy Wiggers-Rust. Zij doet in haar proefschrift alternatieve suggesties, naast voorstellen tot harmonisatie van bestuurs- en privaatrecht.
This item appears in the following Collection(s)
- Academic publications [227693]
- Dissertations [12959]
- Electronic publications [107311]
- Faculty of Law [24791]
- Open Access publications [76433]
Upload full text
Use your RU credentials (u/z-number and password) to log in with SURFconext to upload a file for processing by the repository team.